איך לעבור ראיון עבודה – ולקבל הזמנה לראיון שני
הגשתם קורות חיים מלוטשים, מנוסחים ללא דופי שמציגים אתכם במיטבכם, וכעת קיבלתם סוף סוף הזמנה לראיון עבודה. עברתם את השלב הראשון – מזל טוב! אבל עכשיו מגיע השלב הקריטי באמת, בו המעסיק הפוטנציאלי העתידי שלכם בוחן את הידע, היכולת והאישיות שלכם ומחליט אם קורצתם מהחומר שהוא מחפש. לצערנו הרב, הקונספט הרומנטי של ״אני פשוט אהיה עצמי״ לא עובד במרבית המקרים, ואנו נדרשים להתכונן לקראת הראיון. כדי לעזור לכם לעבור את הראיון ולצאת בחיים, צוות המומחים שלנו ב-New Work ריכז את מיטב העצות שיקדמו אתכם אל עבר המשרה הנחשקת.
- בצעו תחקיר. או במילים אחרות – ״Know Your Enemy״. תקראו על החברה, מה היא עושה, לאיזה שוק היא שייכת? מה המוצר שלה? מה הגודל שלה, האם היא מקומית או בינלאומית? מיהן החברות המתחרות? כל המידע הזה ינסוך בכם ביטחון ויעזור לכם לשדר למראיינים שאתם בקיאים, רציניים ועם מוטיבציה גבוהה לתפקיד. אם אתם יודעים מי האדם שיראיין אתכם – תקראו עליו בלינקדאין ובפייסבוק, מהו תפקידם בכוח, מהו הרקע הקודם שלהם וגם אם יש לכם מכרים משותפים שיכולים לתת לכם עוד מידע. אנשים אוהבים לראות שמתעניינים בהם וכך תוכלו לדעת מי עומד מולכם.
- תעשו שיעורי בית. תעברו על תיאור המשרה, אם אתם לא זוכרים מאיפה שלחתם אליה קו״ח, תחפשו אותה באתר החברה. מדובר בחברת השמה שהפנתה אתכם? מעולה- תדאגו שישלחו לכן את תיאור המשרה. שימו לב לדרישות החובה ולנתונים נוספים המהווים יתרון. גם אם חסרים לכם חלק מהדברים, תנסו לפחות להבין במה מדובר וכמובן לדעת את המשמעות של כל מילה בתיאור. תוודאו שאתם יודעים מה המשמעות של התפקיד ותנסו להכיר אותו כמה שיותר, כך שתוכלו לדמיין את עצמכם בתפקיד הזה.
- תהיו מוכנים לגרוע מכל. או במילים אחרות – ״קשה באימונים, קל בקרב״. ייתכן שהמראיינים שלכם ישאלו אתכם שאלות שפחות נוח לכם איתן, לדוגמא: למה עזבת/לעזוב? – אל תשקרו, אבל גם אל תספרו את כל האמת – אם היא מכוערת. תנסו להיות ברורים וחיוביים בנוגע להמשך שלכם במקום עבודה מאתגר, שתוכלו לתרום בו מעצמכם. מה לא אהבתם במקום העבודה/ בבוס הקודם?– אל תלכלכו על אף אחד. אנחנו בישראל, אתם לא יודעים מה הקשר בין המראיין שלכם לבין האדם או המקום שתספרו עליו. ככלל, אנשים לא אוהבים לשמוע שהייתם חלק ממקום שאתם מדברים עליו לא יפה בחוץ – זה משדר חוסר נאמנות וחוסר יושרה. מה המגרעות שלכם? – תכירו בהן, זה יבנה אתכם. רק תדאגו שאתם מציגים מגרעה שהיא לא חלק הכרחי בתפקיד שאליו אתם מתמיינים. תנסו לסיים בכך שאתם מציגים את השלילי כמשהו שאתם מודעים לו ומתפתחים ממנו.
- הופעה – תתלבשו יפה. לא חייבים חולצה מכופתרת, אבל ששום דבר לא יהיה יותר מדי – יותר מדי חשוף, או קצר, או זרוק, לא קרוע ולא כפכפים! אתם באים בסה״כ למכור את עצמכם, תדאגו שמי שישב מולכם ירגיש שהוא חייב להעסיק אתכם!
- Show time. הגעתם? לפני שתיכנסו- שימו את הטלפון על שקט, בלי רטט! אח״כ תעצרו, ופשוט תנשמו. לאט ועמוק. זה יסדר לכם את המחשבות, ירגיע אתכם ויגרום לכם להיות במיטבכם. תלחצו את היד של המרואיין מכל הלב, אם הוא לא מגיש לכם ביוזמתו – תזמו אתם! תחייכו. זה עובד לשני הכיוונים, גם מרגיע אתכם ועושה תחושה טובה בזכות האנדורפינים המשוחררים במוח וגם עושה אווירה נעימה וחיובית בריאיון ולמראיין. תקשיבו למראיין, תכבדו ואל תתפרצו לדברים. גם אם מדובר במראיין צעיר או פחות מנוסה מכם- יש סיבה שהוא נבחר לראיין אתכם. תענו למה שהוא שואל בבירור, אל תתפזרו ותספרו סיפורים אם לא התבקשתם. אם לא ברור לכם מה שאלו, תבקשו הסבר או חזרה. תראו למראיין שאתם רוצים את התפקיד, תראו את המוטיבציה והעניין. ככה הקלפים יהיו בידיים שלכם, אל תסגרו לכם אופציות במעמד הריאיון והרושם יישאר חיובי. תשאלו שאלות. זה מראה על עניין, קשב ורצינות – עדיף בסוף הריאיון. תשאלו דברים שחשבתם עליהם מראש ועוד לא ענו לכם עליהם במעמד הריאיון: על המשך תהליך המיון, על החברה, אופי התפקיד, ציפיות, הצוות, פרויקטים וכדומה.
מחיאות כפיים ושיהיה בהצלחה!